Følg på Facebook

Serviceproviders

Bilder fra 2023

2tdf_team4.jpg

2021: Tour de Sarpsborg

Årets trase startet midt i Sarpsborg sentrum utenfor Scandic Sarpsborg som også var vår base denne helgen. Vi startet med å krysse den flotte kirkeparken og dreide inn i den enda finere Kulåsparken som ligger ved rådhuset i byen.

Etter parken svingte vi inn på Glommastien og passerte Viken fylkeskommune, Borreggard hovedgård og St. Halvard trafo før vi kom inn på sykkelstien som bokstavelig talt går under motorveienen E6. Direkte nedenfor denne svingte vi inn på en trase av Glommastien som følger den gamle traseen til Norges første elektriske jernbane - Hafslundbanen - som ble benyttet til industriell transport.

Vi passerte etterhvert både KH trafo og kontorene våre i Hafslund Kunnskapspark før vi dreide inn over tunet til den ærverdige herregården Hafslund hovedgård fra 1762. Herfra fulgte vi stort sett småveier og sykkelsti parallelt med gamle E6 over Borgen mot Sandbakken der vi tok av i retning Isesjøen som vi i praksis skulle rundt.

På vei mot Skjebergdalen ble det noen kilometer med grusvei gjennom skogspartier og mer åpne landbruksarealer før vi kom fram til asfalt igjen på Børtevannsveien og passerte Skjebergdalen kirke fra 1911. Ikke langt unna kom vi til Isesjøbatteriet som ble bygget som festningsanlegg i 1902 i forbindelse med løsrivingen fra unionen med Sverige. Anlegget ble fredet i 2004. Veien opp går via gården Østre Spydevoll og er nokså bratt, men det ble lunsj og kalde forfriskninger på dette stedet som også har flott utsikt mot Sarpsborg og Skjeberg.

Etter lunsj fortsatte vi forbi det lille tettstedet Ise som ligger på veien mellom Sarpsborg og Rakkestad. Vi benyttet to underganger, en for riksveien og en for togets skinnegang, før kursen ble satt mot Hasle og Hafslundsøy. På flotte skogsveier og brede grusveier, der vi hørte fuglene kvitre og kunne se Glomma renne forbi, gikk det lett unna de ca 8-9 kilometerne fram til Hasle.

Fra Hasle fulgte vi Varteigveien tilbake i retning Sarpsborg. Vi passerte Øya Golfpark på Hafslundsøy før vi svingte av hovedveien og kom fram til den flotte gang-og sykkelbrua over Glomma som var ferdig i 2017. På andre siden av Glomma kom vi til området Opsund før vi syklet ned til flotte Glengshølen, en park i bydelen Gleng fra 1839 der både små og store, og de med hund, kan lufte seg i romslige grøntarealer med plass til lek og ballspill.

Vi forsatte forbi dette parkområdet 1og passerte Borg Bryggeriers store anlegg på Kurland, enda et av byens store industrianlegg, før vi dreide oppover i retning skogen igjen der vi på en lokal lysløype syklet opp til utsiktstårnet på Appelsintoppen. Dette ble turens tøffeste stigning, men på toppen som ligger 105 moh. ventet en fortjent pust i bakken og ikke minst flott utsikt for den som vil teste leggmusklene opp alle trappene.

Etter litt "hvil & vann" bar det videre til Bakkeli der vi syklet gjennom et boligområde, vi stoppet noen minutter ved nok et gammelt forsvarsverk fra striden med Sverige tidlig på 1900-tallet. Vestre Batteri ble etablert i 1899 og stod klart til å forsvare Sarpsbroen med 4 kanoner i front, ytterligere 2 kanoner var vendt mot området Sannesund.

Fra dette historiske forsvarsverket kjørte vi videre på Bakkeli og dreide til høyre ned Bakkeliveien, etter noen hundre meter svingte vi skarpt venstre og via den bratte Helgebakken kom vi ned på en fin gang- og sykkelsti langs Tunevannet som tok oss fram til byens populære badestedet ved Tunevannet.

Vi fortsatte på sykkelsti/fortau herfra fram til Lande før vi dreide av i retning sentrum, via en undergang under jernbanesporet i nærheten av Sarpsborg stadion og deretter fulgte vi brede fortau eller sykkelfeltet opp langs innfartsveien i Torsbekkdalen, før vi igjen var ved hotellet og Sarpsborg torg der det ble pokalseremoni og bronsemedaljer til alle.

Kveldens middag ble inntatt på Borg Bierstube sentralt i Sarpsborg sentrum. Foto: Borg Bierstube.

Her er noen bilder fra Touren 2021. Flere bilder og videoklipp på Facebooksiden.

 

Copyright 2023

Webdesign: JKWEB