Følg på Facebook

Serviceproviders

Bilder fra 2023

tdf_team2.jpg

2013: Tour de Fredrikstad

Lørdag 8. juni 2013 var datoen da gode kollegaer i Goodtech Projects & Services og Goodtech Products samlet seg til svært uhøytidlig sykkeldyst i Glommas nedre regioner, nærmere bestemt i den flotte byen Fredrikstad.

Med mottoet om at dette er ren "Plankekjøring" slet Team Goodtech seg gjennom en krevende løype forbi Kongsten fort og Vaterland, videre oppover langs Glomma, over Rolvsøy og gjennom Fredrikstadmarka tilbake til sentrum og restitusjon på bryggepromenaden. Selve sykkelturen ble tatt med ro og i bedagelig tempo (fellesritt!), det ble lunsj på Olavs pub ved Greåker før touren satte kursen for målområdet i sentrum via idylliske skogsveier gjennom Fredrikstadmarka.

Touren starte med en liten avstikker over Glomma, byfergen tar oss til Gamlebyen der vi tar en runde gjennom og rundt det fantastiske festningsområdet som i over 350 år har vært en markant del av byen.

Vi passerte brosten, grusvei langs voller og kjører forbi den gamle forstaden Vaterland før vi returnerte til byfergen og den videre ruten langs Glommas vestre bredd i retning av dagens første stoppested: Lunsj på Olavs pub, Greåker.

På vei til Greåker, på en grei blanding av asfalt, grus og skogssti, passerte vi flere av de tidligere teglverkene som var en del av byens industrihistorie i forrige århundre. Vi dro også over Rolvsøysund der vi kunne se den gamle jernbanebroen, opprinnelig bygget i 1879, og over hodet på oss kunne vi skimte Greåker fort som hadde en rolle i den spente tiden etter 1905.

Retur til Fredrikstad sentrum gikk gjennom Fredrikstadmarka, forbi byens vannreserver og idylliske Borredalsdammen, forbi de kjente "dammæne" og tilbake til sentrum og ankomst målområdet ved Brygga. Der var det tradisjonen tro en ørliten forfriskning før en innlagt dusj og skifting av antrekk.

Severdigheter langs eller like ved ruten:

  • Gamlebyen - tidligere festningsby og militærgarnison, nå en trivelig historisk plass for fastboende og turister
  • Vaterland - husklynge i opprinnelig forstad utenfor Gamlebyen med bygninger fra 1700- og 1800-tallet, navnet kommer antakelig fra hollansk
  • Fredrikstadbroa - buet bro over Glomma, åpnet i 1957, ble i 2008 fredet sammen med rundkjøringen ved brohodet
  • Teglverk - de fleste av de rundt 40 teglverkene som var i drift rundt 1900 er borte, men noen få ruiner og noen informasjonsskilt forteller historien om stor industri
  • Greåker fort - anlagt festningsanlegg i 1902 for å sikre overfart over Glomma, utvidet i 1908 med kanoner og fjellanlegg
  • Rolvsøy kirke - langkirke med plass til 450 mennesker, bygget i 1908
  • Borredalsdammen - inneholder 15 dagers vannreserve for byens innbyggere, nylig lagt nye rør og pumpeanlegg
  • Visit Oslofjord - Øvrig turistinformasjon om severdigheter i Fredrikstad og Hvaler

 

 

Her er noen bilder fra Touren 2013 i Fredrikstad. Flere bilder og video ligger på Facebooksiden.

Copyright 2024

Webdesign: JKWEB