Følg på Facebook

Serviceproviders

Bilder fra 2023

2tdf_team4.jpg

2014: Tour de Fredriksten

Lørdag 16. august 2014 var datoen da gode kollegaer i Goodtech Projects & Services og Goodtech Products samlet seg til nok en uhøytidlig sykkeldyst, nå i området rundt Halden og Fredriksten festning.

Halden er en idyllisk småby beliggende ved Iddefjorden. Brosteinsbelagte gater, store og små butikker, koselige restauranter, elvepromenade og gjestehavn finner du midt i sentrum.

Over Haldens bykjerne troner mektige Fredriksten festning. Dette 600 mål store, vakre anlegget er en av landets best besøkte turistattraksjoner.

Med mottoet om at dette er ren "Plankekjøring" slet Team Goodtech seg gjennom en passe krevende løype i historiske omgivelser med innslag av både by og skogsområder.

Fredriksten festning er en av Nord-Europas flotteste festningsanlegg og er i seg selv et monument over de historiske krigene med Danmark og Sverige.

Med utgangspunkt i Halden sentrum startet touren i behagelig tempo og uten hensyn til høydeforskjellen på ca 120m til Fredriksten festning, målet for dagens sykkeltur. Turen startet kl 11:30 fra hotellet, i lett regn over gangbrua og gjennom gågaten i Halden sentrum. På grunn av været kjørte vi ikke gjennom det urørte skogsområde som kalles Schultzedalen, et populært turområde der både rådyr, elg og fugl kan gi følelsen av å være langt unna byen.

Videre gikk ferden fra Brødløs langs BRA-veien, oppkalt etter de tre tidligere kommunene som veien går gjennom, Berg, Rokke og Asak. En strekning her var det noe trafikkert vei, men sykkelsti gjorde ferden mot tettstedet Tistedalen, kjent for trelastvirksomhet siden 1600-tallet, trygg og lettkjørt. Her så vi Femsjøen, den femte av sjøene i Haldenvassdraget som ligger som perler på en snor: Rødenessjøen, Øymarksjøen, Aremarksjøen og Aspern er de fire andre.

Løypetraseen (med høydeprofil) på 23 km er lagt inn i bikemap.net, søk på ”Tour de Fredriksten”.

Vi passerte Berg bygdetun og gamle Veden hovedgård før vi kom ned til Femsjøen og passerte minnesmerket på stedet der Fredriksten festning og Halden by forsvarte seg da Karl XII angrep i 1716, og da svenske hærstyrker forsøkte å passere Vadet i 1814. Vi krysset vannet via Bombrua over Svanedammen, kun to-tre hundre meter fra der svenskene vadet over når de kom på et av sine mange angrepsraid. Her var Tista, også kalt Varenna, såpass grunn at det var mulig å vasse over. Siden har stedet hatt navnet Vadet.

Elven Tista fortsetter nedover, forbi den historiske bomullsfabrikken fra begynnelsen av 1800-tallet, mot Halden der den tidligere var grunnlaget for industriell virksomhet basert på vannkraft fra fossefallene. Forøvrig har det vært drevet fløting og sagbruk i dette området i flere generasjoner.

Fra tettstedet Tistedalen ble det en liten strekning langs den mer trafikkerte Aremarksveien før vi fikk kraftig stigning opp i retning Ertemarka, navngitt etter Ertevannet, og vi forlot asfalten. Dagens første delmål var den populære turhytta Ertehytta der det ble en bedre lunsj (varm mat) med iskaldt tilbehør,på grunn av været nøt vi dette inne.

Etter en velfortjent hvil, og inntak av både fast føde og styrkedrikk, gikk turen videre på idylliske skogsveier over mot den såkalte Iddesletta, det flate jordbruksområdet som strekker seg fra bunnen av Iddefjorden og fram til Fredriksten festning. Det var da også denne veien svenskene kom da de forsøkte seg i 1814, og de kom så langt som til å innta Gyldenløve Fort før Karl XII fikk en kule av ukjent nasjonalitet midt i panna. Fra Ertemarka er det stor høydeforskjell ned mot Idd, og vi fikk en frisk utforkjøring der bremsene måtte være i orden.

Vår rute fulgte i praksis Grenserittets trase langs den gamle kongeveien fra Sverige inn mot festningen der vi passerer byens fine golfbane og ankommer Fredriksten festning og campingplassen ved det gamle fortet Overberget, påbegynt 1686. Her stoppet vi en kort stund for en titt på den fantastiske utsikten over Halden. Fra campingplassen gikk det kraftig nedover gjennom Knardal (alternativt Rv 21 forby Gyldenløve trafo) til sentrum der kalde forfriskninger møtte den tapre sykkelrytter på Kongens Brygge.

Touren har en velvillig hovedsponsor, vår egen arbeidsgiver Goodtech, og vi takker for sporty innstilling og de fine sykkeltrøyene, samt midlene som gjør det mulig å realisere et sosialt Telecom-ritt som ren plankekjøring.

Takk også til våre leverandører, og særskil Vertshuset Curtisen, som alle bidro til en minneverdig lørdag i Halden.

Severdigheter langs eller like ved ruten:

 • Halden havn
 • Schultzedalen
 • Femsjøen
 • Berg bygdetun
 • Veden hovedgård
 • Minnesmerke fra kampene mot Sverige i 1716
 • Tistedalen
 • Ertemarka og Ertehytta
 • Iddesletta
 • Gyldenløve fort
 • Fredriksten festning og campingplass
 • Utsikt over Halden og Iddefjorden
 • Overberget fort
 • Minnesmerke over Karl XII

 

Her er noen bilder fra Touren 2014 i Halden. Flere bilder og video ligger på Facebooksiden.

Copyright 2023

Webdesign: JKWEB